Bosch Gen 3

Jos vaihdat laakerit itse, voit kuvasta tunnistaa, mikä laakeri menee minnekin, ja ostaa erikseen juuri tarvitsemasi osat!

Nämä ovat yleisesti käytettyjä laakereita Bosch ebike Generation 3 Active Line-, Active Line Plus- ja Performance Line -moottoreissa.

Bosch Generation 3 (BDU3xx) -moottori (HUOMAUTUS: Suuri eturatas)

  1.  Vasemman puoleinen ankkurin tukilaakeri kuva 1 osa no PLB 30524
  2.  Oikean puoleinen ankkurin tukilaakeri kuva 2 osa no PLB 30523
  3.  Vapaa rattaan kytkimen laakeri kuva 3 osa no PLB 30522
  4.  Oikean puolen kammen laakeri kuva 4 osa no PLB 30520
  5.  Vasemman puolen kammen laakeri kuva 5 osa no PLB 30521
  6.  O- rengas kammen akseliin sisimmäinen kuva 6 osa no PLB 30525
  7.  O-rengas ketjurattaan kiinnityskohta kuva 7 osa no PLB 30526

Generation 3
• Gen 3 Active Line 40 Nm 2018 – edelleen olemassa. Pyörän moottori tasaiseen kaupunkiajoon ja jossa on pitkä akunkesto.
• Gen 3 Active Line Plus 50 Nm 2018 – edelleen olemassa. Pyörän moottori kaupunkiajoon pienten mäkien kanssa. Sama moottori, vähän enemmän tehoa, mutta silti parempi akun kulutus.
• Gen 3 Performance Line (ei saatavilla mallissa CX) 65 Nm 2018 – edelleen olemassa. Pyörän moottori hybridi / retki pyöriin eli pidempiin korkeampiin mäkiin.
• (EI ASENNETTU MAASTOPYÖRIIN)
• Huom Suurempi ketjuratas jota ei käytetä GEN 2 malleissa

Tarvitseeko Bosch Moottori säännöllistä huoltoa?

Bosch-moottoreita ei ole suunniteltu huollettavaksi, ja ne tulee korjata vain, jos siihen tulee vikaa. Moottorit on sinetöity ja kuivana pidettyinä niillä ajetaan yli 80 000 km ilman ongelmia.

Bosch-moottorini kuulostaa hieman karulta, pitäisikö minun jatkaa ajamista, kunnes se lakkaa toimimasta?

Ei! Jos kuulet moottorisi pitävän ylimääräistä ääntä ajon aikana, on jo liian myöhäistä! Laakerit ovat vioittuneet, laakerin sisällä olevat kuulat kuluvat nopeasti ja kun ne kuluvat niin ne pienenevät ja tämä saa laakerin tiivisteet nousemaan sisä/ulko koolista, jolloin vesi tai lika pääsee suoraan moottoriin! Kaikki Ebike-moottorit vioittuvat tällä tavalla. Älä jätä huomiotta moottorisi melutasomuutoksia, sillä korjattavalla on rajansa.

Miksi laakerit vioittuvat, ovatko ne huonolaatuisia?
Useimpiin Bosh-moottoreihin asennetut laakerit ovat erittäin hyvälaatuisia ja hyvin tiivistettyjä, mutta vaikka laakeri on luokiteltu “tiivistetyksi”, se ei ole vesitiivis! Ne ovat parhaimmillaan veden- ja pölynkestäviä. Tämä pätee 99 %:lla markkinoilla olevista Ebike-moottoreista.

Miksi valmistajat eivät tiivistä Ebike moottoreita vedeltä ja lialta?

Moottorin tiivistäminen suunnitteluvaiheessa olisi erittäin helppoa, mutta tiivisteet lisäävät vetovastusta ja akun kulutusta. Valmistajan olisi kilpailun kannalta huonoa lanseerata moottori, joka saavuttaa 2km lyhyemmän matkan kuin kilpailijansa.


Moottorini narisee onko vika laakereissa
• Laakerit jyrisevät, jauhavat ajoittain tai takertuvat. Ne eivät yleensä narise. Narisemisen aiheuttaa yleensä jokin seuraavista:
• Löystyneet moottorin pultit. Tämä saa alumiinisen moottorin rungon narisemaan alumiinirunkoa vasten.
• Istuintolppa narisee rungossa (useimmat äänet kulkevat runkoa pitkin ja kulkeutuvat moottorin alueelle).
• Kampi löysällä

• Jos uusi häkki ja eturatas on asennettu, (Gen 3 ja 4) tarkista eturattaan pultit
• Poljin pitää ääntä
• Jousituksen nivelet pitää ääntä
• Takapyörän akseli löysällä

Voinko saada lisätiivistystä Gen 4 -moottorilleni?

Gen 4 -moottorille ei tällä hetkellä ole lisäsuojaa. mutta tähän moottoriin on jo asennettu melko hyvät tiivisteitä uutena. Ne on poistettava ja voideltava uudelleen aika ajoin, mikä riippuu ajo olosuhteista, puhdistustottumuksistasi, sääolosuhteista jne.

Vahingoittaako vai kuluttaako viritys osat Bosch-moottoriani?
Huollossa ei ole havaittu, että rajoituksenpoistolaitteen käyttö olisi aiheuttanut moottorille vaurioita.

Mikä voi aiheuttaa vaurioita tai kulumista moottorilleni veden ja pölyn lisäksi?
On huomioitu hieman korkeampia kulumisasteita moottoreissa, joita käytetään alhaisella poljinnopeudella ja suurilla vaihteilla, jolloin moottori pyörii suhteellisen hitaasti ja yrittää lisätä lisää tehoa. Polkeminen korkeammalla poljinnopeudella on ehdottomasti parempi ja tehokkaampi moottorille. Vahinkoja voivat aiheuttaa poljiniskut ja törmäykset, mutta siinä se! Moottorit ovat yleensä erittäin kestäviä, jos niistä huolehditaan.

Milloin minun pitäisi viedä moottori huoltoon?
Bosch-moottorit eivät ole huollettavissa ja ne kestävät tuhansia kilometrejä kuivana pidettynä.
Voinko saada lisää tehoa moottorista?
Tällä hetkellä ei.

Voinko vaihtaa moottorin uudempaan malliin?
Joissakin tapauksissa tämä olisi mahdollista, mutta ei niin helposti kuin miltä se kuulostaa. Moottorit voivat vaihdella suuresti malleittain, koko, kammen tyyppi, kiinnityspultin koko ja sijainti, pistokkeen tyyppi ja sijainti jne. Nämä kaikki voivat muuttua, samoin kuin yhteensopivuus vanhempien akkujen ja ohjaimien kanssa. Yleensä loppujen lopuksi uuden pyörän ostaminen on tällä hetkellä halvempaa ja helpompaa.